torstai 11. lokakuuta 2012

Ornon valaisimia esillä Keravan museossa



Lokki, La Boheme, Sipuli, Natalia, Kurki, Bau, Pamela ja Pomona ovat nimiä Ornon maineikkaasta muotoiluhistoriasta. Nimien takana on joukko muotoilijoita, joiden panos valaisinmuotoilun saralla ansaitsee huomiota. Lisa Johansson-Pape, Yki Nummi, Svea Winkler, Heikki Turunen ja Klaus Michalik loivat pohjaa nykypäivän suomalaiselle valaisinmuotoilulle jälleenrakennusajalta lähtien. Varhaisemmista muotoilijoista erityisesti Gunilla Jung teki ansiokkaan, joskin lyhyeksi jääneen muotoilijan uran Orno-mallistojen parissa.
Edellä mainituista nimistä Lisa Johansson-Pape ja Gunilla Jung ovat tunnettuja myös lasimuotoilijoina. Lasitaiteilijoista lisäksi Gunnel Nyman ja Helena Tynell työskentelivät hekin yös valaisinten parissa.
Ornon piirustuskonttori sijaitsi Helsingissä Stockmannin tavaratalossa, mutta muotoilijat tekivät tiivistä yhteistyötä Keravalla sijainneen Ornon teknisen piirustuskonttorin kanssa. Tekninen kehittely oli muotoilun vahva taustatuki. Orno ei ollut tunnettu ainoastaan sisustusvalaisimien valmistajana. Pikemminkin tuotanto painottui vähitellen yhä enemmän tekniseen osaamiseen ja teolliseen muotoiluun. Ornon La Strada valaisi katuja ja voimakkaat valonheittimet ulkotiloja, mm. Kotkan satamaa.
ORNO — VALOA -näyttelyssä nähdään miten olki soveltui valaisinmateriaaliksi, miten muovin ominaisuuksia alettiin tehokkaasti hyödyntää ja miten mittavat kattokruunut tekivät lähtöä Ornosta vientikohteeseen. Kotien ja julkisten tilojen tutut sisustusvalaisimet ovat löytäneet tiensä museoon. Uustuotantona valmistettavat Ornon klassikkovalaisimet tuovat lisävaloa näyttelyyn.

Orno perustettiin 1921 Helsinkiin ja siirtyi 1936 Stockmannin tavaratalon omistuksessa Keravalle, missä toimi tehtaan lopettamisvuoteen 2001 saakka, vuodesta 1987 Thorn Lightingin osana. Näyttely pohjautuu Thorn Lightingin Keravan museolle luovuttamaan valaisinkokoelmaan ja historialliseen arkistoon sekä muiden yritysten ja yksittäisten lahjoittajien luovuttamiin aineistoihin.


Keravalla noin 70 vuoden ajan toimineen Ornon tehtaan tuotanto esittäytyy Keravan museon ORNO – VALOA –näyttelyssä, joka on esillä 3.3.2013 asti.

Aukioloajat ja muut lisätiedot: www.sinkka.fi



Kuvaruutukaappaus: www.sinkka.fi

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti