maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kuluttaminen ei nyt houkuta suomalaisia

Tilastokeskus julkaisi 27.3. tuoreet tiedot kuluttajien luottamuksesta talouden kehitykseen. Luottamusindikaattorin mukaan luottamus omaan taloudelliseen tilanteeseen oli hieman parempi kuin vuosi sitten, mutta pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Maaliskuussa se oli 10,2 kun vuosi sitten luku oli 8,0 ja pitkän aikavälin keskiarvo on 12,5.
 
Luottamus Suomen talouteen on heikompaa kuin omaan talouteen. Odotukset työttömyyskehityksestä ovat edelleen synkät sekä arviot omasta ja Suomen taloudesta varovaiset.

Kuluttajista noin kolmannes eli 36 % piti ajankohtaa nyt huonona kuluttamiselle. Vuosi sitten luku oli 31 % ja helmikuussakin 32 % eli helmi-maaliskuun uutiset ovat heikentäneet kuluttajien kulutushaluja, kun tilanne oli pysynyt edeltävän vuoden lähes muuttumattomana. Ilmeisesti Euroopan talouskriisi on saanut kuluttajat kokemaan tilanteen nyt huonompana, vaikka moni politiikan ja talouselämän päättäjä on halunnut nähdä muutoksen parempaan olevan jo ovella. Suomalaiset kokevat nyt omakohtaisen työttömyyden uhkan olleen maaliskuussa merkittävästi suurempi kuin helmikuussa tai vuosi sitten.

Maaliskuussa suomalaisista 54 % piti ajankohtaa sopivana säästämiselle. Kestotavaroiden ostamiselle ajankohtaa piti sopivana vain 35 %. Tämä näkyy selvästi myös antiikin ja muun vanhan tavaran kaupassa, jossa kauppa käy melko huonosti ja hintakehitys on laskeva. Vuoden ensimmäisissä huutokaupoissa vanhojen lasiesineiden joukossa on ollut hyvin vähän WAU-efektin aiheuttavia esineitä. Tavanomaisten taidelasiesineiden hinnat ovat jääneet monesti alle sen mitä niistä maksettiin pari vuotta sitten. Todellisten harvinaisuuksien hinnat ovat kuitenkin nousseet.

 
 

Kuvaruutukaappaus: www.tilastokeskus.fi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti