torstai 15. helmikuuta 2018

Tarbeklaasin lasia Antiikki & design –lehdessä


Antiikki & design –lehden kannessa
puffataan mm. Viipurin hopeita, joista
on kolmen aukeaman juttu sisäsivuilla.
 
Eesti Vabariik eli Viron tasavalta viettää itsenäisyyspäivää 24.2. ja tänä vuonna maa viettää 100-vuotisjuhlaa. Tästä syystä Viro on nyt esillä myös suomalaisessa mediassa tavanomaista runsaammin. Tuoreessa Antiikki & design –lehden numerossa 2/2018 on artikkeli virolaisen Tarbeklaasin tuotannosta. Neuvostoliiton miehitettyä Viron 1940 päättyi maineikkaan Lorupin klaasifabrikin toiminta sosialisointiin. Samoissa tiloissa ja samoilla laitteilla alkoi Tarbeklaasin taival, johon yhdistettiin vielä Tarton lasitehdas, joka oli toiminut vuodesta 1931.

Tallinnalaisen Tarbeklaasin tuotantoa
tunnetaan Suomessa aika huonosti.
 
Tehdas modernisoitiin 1959, mutta neljä vuotta myöhemmin tulipalo tuhosi tehtaan ja sen arkiston melko totaalisesti. Uusi tehdas valmistui 1978. Vuosina 1994 – 2004 tehtaan omisti Skankristal Oy. 2005 toiminta jatkui Glasstone-nimellä. Tehdas lopetti toimintansa 2007 ja rakennukset purettiin.

Tarbeklaasin tuotantoon on kuulunut jonkin verran
esineitä, joiden muotokieli on hyvin skandinaavinen,
vaikka suurin osa on sellaisia, jotka eivät olisi
myyneet hyvin Suomessa.
 
Lehdessä on haastateltu tallinnalaista Kaia Kaskea, jolla yksi laajimmista Tarbeklaasin valmistamien esineiden kokoelmista. Myös suomalaisissa vanhan tavaran liikkeissä ja huutokaupoissa näkee aika usein Tarbeklaasin tuotteita, mutta läheskään aina niitä ei ole tunnistettu. Silloin tällöin niitä yritetään myydä myös suomalaisten muotoilijoiden tuotteina.

Tallinnan vanhassa kaupungissa toimii Viron taideteollisuus- ja designmuseo, jonka perusnäyttelyssä on hyvä valikoima sekä Lorupin että Tarbeklaasin tuotantoa esillä. Myös uudempaa virolaista studiolasia on nähtävillä. Molempien tehtaiden tuotannosta on olemassa myös hyvät kirjat.
 
Arvostetun Bertel Gardbergin muotoilua
on esillä Fiskarsissa.
 
Antiikki & design –lehdessä on juttu myös muotoilija ja hopeaseppä Bertel Gardbergista, jonka tuotantoa on esillä Fiskarsin ruukissa 2.4. asti. Kolmen aukeaman jutussa esitellään Gardbergin laajaa tuotantoa, josta on näyttelyssä esillä 400 esinettä, näistä osa on Gardbergin tyttären Carina von Koskullin ja hänen miehensä Dan von Koskullin kokoelmasta.
Paljon mielenkiintoista luettavaa tästäkin numerosta löytyy, vaikka lasiin liittyviä juttuja ei kovin runsaasti olekaan.
 
Iittala on valmistanut tällaistakin
Jet-maljakkoa 1980-luvulla.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti