torstai 8. maaliskuuta 2018

MELT: vettä ja lasia yhdistelevä valaisin


Jukka Jokisen muotoilema Melt-valaisin, jossa on
astian alla irrallinen led-valaisin.


Monelle tulee ensimmäiseksi mieleen, että eihän sähkövalaisimessa voi olla vettä, mutta kyllä voi, kun sähkö ja vesi ovat lasin eri puolilla. Valaisimessa yhdistyvät geometrinen ja orgaaninen muoto. Puhallusvaiheessa lasipallo lasketaan grafiittitiilen päälle, jolloin lasiastian pohjaan syntyy suorakaiteen muotoinen syvennys tiilestä. Tähän syvennykseen, lasiastian ulkopuolelle, voidaan sijoittaa irrallinen pienitehoinen led-lamppu. Kun lasiastian sisäpuolelle laitetaan vettä, niin valo leviää huonetilaan veden läpi. Vettä voi tietenkin värjätä, jolloin sen läpi heijastuva valo myös värjäytyy. Veden asemesta astian sisälle voi laittaa myös kiinteitä esineitä, esimerkiksi kuivia lehtipuiden lehtiä. Astia pitää säännöllisesti tyhjentää ja pestä, ettei synny pysyviä kalkkiraitoja. Tislatun (akku)veden käyttö vähentää tätä riskiä.

Melt viittaa sulamiseen ja kun grafiittitiilen aiheuttama syvennys hiekkapuhalletaan ulkopuolelta, niin sisältä veden läpi katsottuna se muistuttaa sulavaa jäätä.



Astian voi kääntää myös ylös-alaisin. Tässä näkyy
tuo grafiittitiilen aiheuttama syvennys maljan
pohjassa, joka on hiekkapuhallettu. Vieressä on
Jukka Jokisen muotoilemia konjakkilaseja.
 
Jukka Jokinen opiskelee Aalto-yliopistossa (teollista) muotoilua. Opintoja aloittaessaan hänellä oli mielessä lähinnä kalusteet ja kuluttajakäyttöön tarkoitetut tuotteet - toisen vuoden lasikurssille hän osallistui uteliaisuudesta. Aalto-yliopiston lasihytin studiomestarina ja lasinvalmistuksen opettajana toimii Kazushi Nakada, joka on myös omaa taiteellista uraa tekevä lasitaiteilija. Japanilaissyntyinen Nakada on valmistunut London Royal College of Arts´ista 1994 ja Taideteollisen korkeakoulun lasi- ja keramiikkataiteen osastolla hän on opettanut vuodesta 1996 alkaen. Hänellä on ollut näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.
 

Muotoilija-opiskelija Jukka Jokinen kuvattuna
Mafka&Alakosken galleriassa kesken näyttelyn
pystytyksen.

Taideteollisen korkeakoulun sulauduttua osaksi Aalto-yliopistoa on koulun oman lasihytin tulevaisuus ollut epävarma. Viimeisimmän käsityksen mukaan Otaniemeen rakennettaisiin opiskelijoille oma hytti. ”Lasin luonnosteluprosessi poikkeaa monista muista materiaaleista, kun kaikkea lasin käyttäytymistä ei etukäteen pysty mallintamaan tai suunnittelemaan piirtämällä. Pitää päästä itsekin kokeilemaan ja täytyy osata edes vähän puhaltaa lasia, jotta voi ymmärtää tätä materiaalia”, perustelee Jokinen koulun oman hytin tärkeyttä. ”On helpompi keskustella ammattipuhaltajan kanssa valmisteilla olevasta esineestä, kun on pystynyt itse tekemään edes jonkinlaisen version yhteistyön pohjaksi”, sanoo Jokinen. Vaikka opiskelijat pääsevätkin tutustumaan lasinpuhaltamiseen, niin pääasiassa Kazushi Nakada puhaltaa opiskelijoiden suunnittelemat esineet.



Malt-valaisimesta on tehty myös värillisiä versioita.






Värilliset versiot on signeerattu kaiverruksella
ja numeroitu. Värittömissä on vain tarra lähellä
suuaukkoa.

Jonkin verran on käynyt Nuutajärven lasikoulun opiskelijoita puhaltamassa Arabiassa sijainneessa vanhassa TaiK:in lasistudiossa. Välillä muotoilijaopiskelijat ovat menneet Nuutajärvelle työskentelemään lasikoulun opiskelijoiden kanssa. Tämä Nuutajärvelle matkustaminen on ollut se malli, joka on ollut esillä Aalto-yliopiston oman lasistudion vaihtoehtona.
 

 
Jukka Jokinen on aikaisemmalta koulutukseltaan rakennusmestari ja siinäkin ammatissa pitää pystyä hahmottamaan kolmiulotteista tilaa kuten myös lasin muotoilussa. ”Aalto-yliopiston opiskelijoiden kiinnostus lasia kohtaan on kasvanut, kun meidän toisen vuosikurssin lasikurssilla oli 4 opiskelijaa, niin viime syksynä vastaavalla kurssilla oli yli 10 opiskelijaa”, kertoo Jokinen lasin arvostuksen lisääntymisestä. Kiinnostuksen kasvamista on haitannut se, etteivät opiskelijat kunnolla tiedä mitä oman oppilaitoksen lasistudiossa pystyy tekemään.
 

Kokonaan hiekkapuhallettu versio.

 
Jokisen Melt-valaisimet ovat jokainen uniikki yksilönsä ja niiden muodot sekä koot vaihtelevat. Ne valmistetaan vapaasti suupuhaltamalla ilman muottia, ainoa muotti on se grafiittitiili, jonka päälle muotoiltavissa oleva lasipallo lasketaan. Koulussa Jokinen valmisti aikanaan kymmenen prototyyppiä hakiessaan uusia muotoja. Nämä hän myi opiskelijajärjestö Tokyon joulumyyjäisissä ja kun vastaanotto oli innostava, niin Jokinen perusti toiminimen ja löysi toteuttajakumppaneikseen Mafka&Alakosken eli lasinpuhaltaja-muotoilijat Marja Hepo-ahon ja Kari Alakosken Riihimäeltä. Jokinen itse tekee Melt-astioiden kylmätyöstön eli suuaukon reunojen hiomiseen ja pohjasyvennyksen hiekkapuhaltamiseen.
 



Tästä se kaikki alkoi: toisen vuoden lasikurssin
harjoitustyö, josta kypsyi vähitellen Melt-valaisimia
tuotantoon.

Nyt Melt-valaisimia on esillä ja myytävänä Mafka&Alakosken Helsingin galleriassa 17.3. asti. Sen jälkeen niitä voi ostaa ainakin Jukka Jokisen nettisivujen kautta: www.jukkajokinen.com

 Galleria Mafka&Alakoski Helsingin Iso Roobertinkadulla:
 www.mafka-alakoski.fi
 
Katso video: https://youtu.be/qDJwPGG9WuI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti