sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Lasin puhaltamisen elävä perintö Designmuseossa tiistaina



Kuvaruutukaappaus:


Tiistaina 29.5. klo 17-20 DESIGNILLAN OHJELMA:
 

Klo 17 & 17.30 Ilmaiset opastuskierrokset näyttelyyn Timo Sarpaneva 

Klo 18 Keskustelutilaisuus: Lasin puhaltamisen elävä perintö

Klo 18-20 Designpaja Sarpanevan hengessä: Mitä muodossa on piilossa? 


Lasin valmistaminen käsityönä on Suomessa vanha mutta edelleen elävä ja uusiutuva perinne. Samalla kun lasiteollisuus on vähentynyt Suomessa, on pieniä yrityksiä, joissa lasia valmistetaan käsityönä eli puhaltamalla. Designillassa tutustutaan tämän hetken lasinpuhaltajiin ja kuullaan heidän työstään. Designillan keskustelussa Suomen lasimuseon amanuenssi Uta Laurén kertoo UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksesta ja Suomen elävän perinnön listasta, jossa mukana on lasin puhaltaminen. Vieraana ovat lasinpuhaltajat ja taiteilijat Helmi Remes, Joonas Laakso ja Kaappo Lähdesmäki (Lasismi, Riihimäki), Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo (Lasisirkus, Nuutajärvi) sekä Jan Torstensson.

 

Jan Torstensson (s. 1953) on lasinpuhalluksen artesaani ja keskieurooppalaisten lasinpuhaltajasukujen jälkeläinen. Hänen vuodesta 2004 toiminut lasistudionsa valmistaa piensarjatuotantona kierrätyslasituotteita. Studiotyön lisäksi hän opettaa lasin puhtaltamista eri oppilaitoksissa ja omassa studiossa. Mottona on “Ei luksusta, vaan helposti käytettäviä, esteettisesti miellyttäviä esineitä kierrätyslasista.”

 
Lasismi sijaitsee Riihimäen vanhalla lasitehtaalla. Lasismissa työskentelee päivittäin kaksi lasinpuhaltajaa Kaappo Lähdesmäki ja Joonas Laakso sekä hioja Kimmo Reinikka. Perustajajäseniin lukeutuvat lasimuotoilijat Helmi Remes ja Maria Jutila sekä lasinpuhaltajat Maarit Lähdesmäki ja Toni Kokkila. Vuodesta 2010 toiminut Lasismi on osuuskunta, jossa valmistetaan tilauksesta lasituotteita perinteisillä lasinpuhallustekniikoilla.

Joonas Laakso (s. 1980) kouluttautui lasinpuhaltajaksi Nuutajärvellä. Kokemusta eri lasinpuhallustekniikoista hän on kartuttanut mestaripuhaltaja Jaakko Liikasen assistenttina sekä Lasismin lasinpuhaltajana.  Joonaksen teoksia on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Kaappo Lähdesmäki (s. 1982) valmistui lasinpuhaltajaksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Taitoja on karttunut jo ennen Lasismia useamman vuoden työskentelystä tehtaan lasinpuhaltajana. Kaappo on osallistunut veistoksillaan useisiin näyttelyihin ja hän on ollut kutsuttuna puhaltajana lasialan workshopeissa Venetsiassa ja Ruotsissa.   

Helmi Remes (s. 1983) on koulutukseltaan lasimuotoilija ja lasinpuhaltaja. Hän toteuttaa teoksensa Lasismissa yhteistyössä puhaltajien kanssa. Helmin töitä on ollut nähtävillä laajasti alan näyttelyissä. Vuonna 2017 hänen teoksensa “Maa” valittiin vuoden taidelasiesineeksi Lasimuseon järjestämässä lasimuotoilukilpailussa. Hänen suunnittelemansa Riite-maljakko on tuotannossa tällä hetkellä saksalaisen Rosenthal yrityksen limited-edition sarjassa.  

 
Lasisirkus on vuonna 1999 perustettu kahden lasinpuhaltajan, Alma Jantusen ja Johannes Rantasalon lasistudio Nuutajärvellä, Urjalassa. Lasikylän tietotaito, valmiudet lasiuunien toiminnalle ja hyvät verkostot saivat asettumaan pitkät perinteet omaavaan lasikylään. Alusta saakka olemme tehneet sekä omaa taiteellista työtä, että työskennelleet muille taiteilijoille puhaltajina. Työmme painottuu uniikkiin ja piensarjana valmistettuun taidelasiin.

Alma Jantunen (s. 1973) valmistui lasialan artesaaniksi Wetterhoffin käsi-ja taideteollisuusoppilaitoksesta ja on täydentänyt opintojaan kansainvälisissä workshopeissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. ”Työskentelen kuuman lasin kanssa ja valmistan työni suurimmaksi osaksi puhaltamalla. Inspiroidun monenlaisista asioista, mutta varsinkin luonto, valo ja luonnonmuodot ovat aineksina teoksissani. jotka suunnittelen piirtämällä ja maalaamalla. Minua kiehtoo lasin ainutlaatuisuus materiaalina, sillä kuuman lasin kanssa työskentely on intensiivistä ja fyysistä.”

Johannes Rantasalo (s. 1968) aloitti lasin parissa työskentelyn vuonna 1993, kun Nuutajärvellä aloitettiin lasinpuhaltajien koulutus. ”Tulin lasin pariin kaksikymmentäviisi vuotta sitten kesken metalliopintojen. Lasi vei mennessään mutta metalli tuli pian töihini mukaan mahdollistamaan asioita. Tänä päivänä työni koostuu omien töiden lisäksi myös muiden taitelijoiden lasivisioiden toteuttamisesta.”

Sukella muotoiluun Designmuseon ilmaisilloissa kuukauden viimeisenä tiistaina klo 17–20. Designilta: puhetta, toimintaa, meille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti